Lasimaalaus

maljakko

Lasimaalaus

Lasimaalaus on periaatteessa samanlaista kuin posliininmaalauskin; tekniikat ja vaiheet ovat hyvinkin samat. Nyt puhutaan siis ”oikeasta” lasimaalauksesta, jossa värit poltetaan kiinni lasiin korkeissa lämpötiloissa. (On olemassa myös askarteluvärejä, joilla voi maalata lasille ja ne kiinnittyvät tavallisessa keittiöuunissa paistamalla.)

Posliiniin verrattuna erilaisen ulottuvuuden lasille maalaukseen antaa materiaalin läpinäkyvyys, mikä tulee ottaa aiheen suunnittelussa ja toteutuksessa huomioon. Lasivärit poikkeavat posliiniväreistä siinä, että ne on tehty toimimaan alemmissa lämpötiloissa. (Lasin polttolämpötila on n. 560–600°C). Värejä on peittävien lisäksi myös läpinäkyviä. Jos haluaa välillä vaihtaa posliinista lasimaalaukseen, ei käytännössä tarvitse kuin muutaman lasivärin. Kaikki posliininmaalauksen muut välineet käyvät, vesiliukoisia öljyjä myöten. Ja vaikkapa tyhjiä lasitölkkejä löytynee jokaisesta keittiöstä.

Tölkeistä on helppo aloittaa, niitä maalatessa ei niin haittaa, vaikkei kaikki kokeilut onnistuisikaan. Parhaiten maalauspohjaksi soveltuukin ”tavallinen” lasi: purkit, tölkit ja pullot, juomalasit ja maljakot ym. kunhan esineessä ei ole suuria eroja lasin paksuudessa. Esim. paksupohjainen, mutta ohutreunainen grogilasi ei ole kovin suositeltava esine. Samoin kaikki kristalli ym. hiottu lasi kannattaa jättää maalaamatta – ne eivät kestä polttamista vaan menevät rikki uunissa. Ikkunalasi, taulun kehyksien suojalasit (kunhan ne todella ovat lasia, eikä muovia!) tai ns. vaihtokehyksien lasit sopivat myös hyvin pohjaksi ja niistä voi hyödyntää lasin molemmat puolet.

Kuvia muutamista maalaamistani lasiesineistä on Gallerian Lasimaalaus -albumissa.