Micro-macrame

Rudi on taas ahkeroinut assistenttina, joten pienet välitorkut on paikallaan.

Makramee-korut

Micro-macramé -solmeilu iski tajuntaani kesällä 2017, sanoisinko että vasta. ”Syntipukki” tälle hurahtamiselleni taitaa olla kissamme… Rudin virallinen nimi on Chosen-One Bohemian Rhapsody. Tietenkin ensimmäisenä nimestä tulee mieleen Queenin samanniminen kappale, mutta lähdin etsimään sanojen perimmäistä merkitystä. Siellä sitten googlatessa vastaan tuli monenlaisia mielenkiintoisia juttuja; Bohemian bracelets (joita ensin innostuin virkkaamaan), Bohemian tatting lace (seuraava hurahdus: käpypitsit) ja lopulta Bohemian macramé ja makrameekorut.

Micro-macramé -korut tehdään samalla solmutekniikalla kuin isommatkin esineet: seinävaatteet, laukut, amppelit… mutta paljon ohuemmilla nyöreillä. Siitä nimikin. Käytetyt nyörit ja langat ovat yleensä 0,5–1 mm:n paksuisia, lisäksi käytetään paljon erilaisia helmiä ja korukiviä.

Makramee koki Suomessa jonkinlaisen uuden tulemisen v. 2017, kun se valittiin vuoden käsityötekniikaksi. Mutta ilmeisesti mielenkiinto pääosin rajoittuu paksummilla nyöreillä solmeiltaviin seinävaatteisiin, verhoihin ja amppeleihin yms. Meitä korujen tekijöitä taitaa olla pieni vähemmistö? Toisin kuin muualla maailmalla, esim. Etelä-Amerikassa; espanjan- ja portugalinkielisissä facebookin micro-macramé-ryhmissä on kymmeniätuhansia jäseniä.

Aloittaessani löysin ohjeet YouTubesta sekä muualta netistä ja alan kirjallisuudesta, askarteluliikkeestä ostin ensimmäiset materiaalit, eikä aikaakaan, kun olin täysin hurahtanut korujen tekoon. Opetellessani korujen tekoa seurasin ohjeita videoilta, valitsin omiin töihini yleensä vain eri väriset nyörit ja erilaisia helmiä. Pikkuhiljaa solmeilun salat aukesivat ja aloin kehitellä omia malleja. Nykyään mm. kaikki tekemäni kaulakorut ovat itse suunnittelemiani yksilöitä. Kahta täysin identtistä ei taida löytyä. Kerran oikein yritin tehdä kaksi samanlaista, mutta eri väristä – eipä onnistunut. 😀

Ihan oikeasti yritin tehdä kaksi samanlaista kaulakorua, joissa vain puulaji ja nyörin väri olisi ollut erilainen.

Korujen tekeminen on niin koukuttavaa, että saan suorastaan vieroitusoireita, ellen pääse muutamaan päivään solmeilemaan!

Kuvia tekemistäni koruista on tulossa, kunhan saan Galleria-osaston valmiiksi.