Valokuvaus

sisko ja sen veli

Ihan näin pienenä en sentään aloittanut. Kuva on isäni ottama minusta ja isoveljestäni.

Valokuvaus ja kamerahistoria

Olen valokuvannut ”aina”. Isäni oli innokas valokuvaaja, ja sieltä kai se meikäläisenkin innostus on peräisin. Ensimmäinen kamera oli lapsena veljen kanssa yhteiseksi saatu ”Coca-cola-kamera”. Sillä tuli kuvattua kaikkea mahdollista – jep, esimerkiksi kissoja jo silloin. Niitähän meillä on kotona ollut myös ”aina”.

Näppäilystä oikeaksi harrastukseksi valokuvaus muuttui ensimmäisen järkkärin myötä. Se oli joku 80-luvun Pentax. Tarkempaa mallia en enää muista, mutta jotain automatiikkaakin siinä taisi jo olla. Seuraava, ja viimeiseksi jäänyt filmikamera oli Canonin EOS 650, kunnes vuosituhannen vaihteessa siirryin kertaheitolla digiaikaan, kun sain käyttööni firman Olympuksen. Digillä kuvaaminen ei tuottanut hankaluuksia – päinvastoin. Koska kuvien jälkikäsittely oli työni kautta hyvin tuttua ennestään, oli antoisaa, kun pääsi itse vaikuttamaan kuvien lopulliseen ilmeeseen, eikä ollut enää kuvavalmistamojen ”armoilla”.

Olympuksen huimalla 4 megapikselin resoluutiolla kuvasin mm. erään valokuvakilpailun voittokuvan. Palkintona oli ensimmäinen oma digikamerani: Canonin pikku-Ixus V2. Oli se aika metka kapistus, mutta eihän sen tuottama kuvanlaatu kovin hääppöistä ollut, joten Olympuksella jatkoin kuvaamista edelleen.

Seuraava oma digikamerani oli Canonin G5, sen jälkeen päivitys ylemmäs Canonin EOS 350D:hen ja vielä EOS 40D:hen. Siihen se sitten jäi pitkäksi aikaa. Koska. Tuli saturaatiopiste vastaan – kyllästyin siihen kameroiden ja valokuvauksen tulvaan, jota kohtasi joka käänteessä, kun digit räjäyttivät koko valokuvauksen maailman. Palasin takaisin posliininmaalauksen pariin.

Kuvaaminen jäi siis vuorostaan kakkossijalle, kun vaihdoin takaisin posliininmaalaukseen. Jonkin ajan päästä innostuin akvarellimaalauksesta, ja posliinit jäivät vuorostaan taka-alalle. Sitten tuli vuoroon pitsit ja sitten makramee ja ja ja…. Valokuvaaminen on kuitenkin ollut kaiken aikaa mukana vähintäänkin niin, että dokumentoin kaikki muut tekemiseni: maalaukset ja käsityöt.

Tämän hetkisen kalustoni ostin keväällä 2015 (kuvassa), ai-ai, tarttis varmaan ruveta jo katseleen uudempia malleja… 😉 Itse asiassa uusin kamerahankintani on v. 2019 ostettu Sony RX100 Mark VII, pieni pokkari, mutta järeä ominaisuuksiltaan. Se piti hankkia, kun edellinen vastaava (ko. mallin ihan ensimmäinen versio) hajosi. No olihan vanha hyvin palvellutkin, aina ja kaikkialla mukana.

DSC04957-2

Canon EOS 7D Mark II ja EF 100-400 mm f/4,5-5,6 L IS II USM

Pitäähän tytöllä leluja olla… 😉