Piirustuskoulussa

Osallistuin yo. australialaiselle verkkokurssille oppiakseni piirtämään. Jep. Piirtämään. Vähän takaperoista juu. Maalannut olen vuosikymmeniä, mutta piirustustaito on ollut enemmän ja vähemmän ruosteessa sitten teini-iän. Siitähän tuo idea itse asiassa lähtikin, kun löysin vanhoja piirustuksiani. Tuli tarve verestää lyijykynän ja muiden piirustusvälineiden käyttöä.

Valokuvien käyttö maalauksissa referensseinä ei aina toimi eikä ole mahdollistakaan, jos haluaa suoraan luonnossa ”livenä” ikuistaa jonkun kasvin tai eläimen. Ja sen taidon hiomiseen tämä kurssi keskittyi, nimenomaan luonnontieteelliseltä pohjalta. Kun ymmärrät esim. nisäkkään anatomian, osaat myös helpommin piirtää sen oikein.

Kurssi koostui kuudesta viikon mittaisesta jaksosta, ja kullakin jaksolla oli aina eri teema; yksinkertaisemmista perusperiaatteista aloitettiin ja viikko viikolta tehtävistä tuli haasteellisempia. Viikkotehtävissä oli piirtämisen lisäksi myös paljon kirjallisia kysymyksiä niistä teksteistä ja videoista, mitä kullakin viikolla oli opiskeltavana.

Verkkosivulla käytiin toisten kurssilaisten kanssa vilkasta keskustelua, kyseltiin ja annettiin palautetta ja vinkkejä puolin ja toisin, kun piirrostehtävät ladattiin forumille nähtäväksi. Oli tosi hauskaa, kun kurssilaisia oli ympäri maailman ja piirrosten aiheet vaihtelivat paljon. Esim. mun ”lopputyö” herätti ihmetystä, monet eivät olleet koskaan nähneet tai edes tienneet olevan olemassa sellaista pientä kissaeläintä – ilvestä. 🙂

Jakso 1.

Ensi alkuun vaan lämmiteltiin testaamalla omat välineet – mitä nyt kenelläkin oli ennestään tai halusi hankkia. Mitään erityistä ei ollut pakko hankkia, piirustuspaperin lisäksi pari erivahvuista lyijykynää ja kumi olisivat riittäneet mainiosti, mutta vuosia sitten hankkimani Derwentin grafiikkasetti pääsi nyt vihdoin tositoimiin.

Jakso 2.

Toisen viikon tehtävänä oli piirtää kolme erilaista pientä kasvia. Heh, syystalvi kun oli jo pitkällä täällä koto-Suomessa, niin eipä tuolta luonnosta enää kukkia tms. löytynyt. Siispä mun kohteina olivat kuihtuneet omenapuun ja tammen lehdet sekä miekkaliljan siemenkota.

Vapaaehtoisena tehtävänä oli piirtää maisema. Vaikka nämä tehtävät olivat tosiaan vapaaehtoisia, niin varmaan suurin osa nekin piirsi, koska innostus oli kova. 🙂

Itse piirsin maisemani vanhasta valokuvasta – koska täällä oli juuri satanut ensilumi eikä sää muutenkaan houkutellut ulos! Samaa valitteli Tukholmassa asuva kurssilainenkin, hän laittoi oikein valokuvan näytille millaiseen myteriin hänen olisi pitänyt suunnistaa lehtiön ja kynien kanssa.

Minun maisemani on tästä läheltä Kasavuorelta, taustalla Björköfjärden.

Jakso 3.

Kolmannen viikon tehtävä oli myös ”ulkoilmatehtävä”, piti piirtää nopeita luonnoksia valitsemastaan kohteesta, esim. linnusta. Tälläkin kertaa lintsasin vähän; en mennyt ulos (hrrrr, kylmä….) vaan saatoin seurata lintuja ikkunan takaa pihan ruokintapaikalla. 😉 Mm. punatulkkuja oli iso parvi ja niistä sain aiheen omaan tehtävääni.

Tehtävään kuului myös tehdä muistiinpanot kohteen värityksestä. No tuossa luonnosarkissa ne on periaatteessa mukana, mutta aihe oli niin kiva, että tein siitä täysin valmiin vesivärityön…

Jakso 4.

Neljännen viikon tehtävä oli analysoida kukka. Taaskin vapaavalintainen kohde. Kukka tuli ”pilkkoa” osiin ja piirtää kukan anatomia yksityiskohtaisesti ääriviivapiirroksena (ei saanut värittää tai tehdä varjostuksia).

Taaskaan ei tarvinnut mennä ulos 😉 kun sattui joulukaktus olemaan juuri komeassa kukassa.

Vapaavalintaisessa tehtävässä piirrettiin lehtiä. Niitähän minulla oli ennestään, heh-heh. Siispä lähetin uudestaan 2. jaksolla piirtämäni lehtikuvan. Oonko vähän laiska… 😀

Jakso 5.

Viidennellä viikolla oli vuorossa nisäkkään anatomia. Tällä jaksolla oli paljon kirjallista opiskeltavaa ja kysymyksiä vastattavana ”luetun ymmärtämisestä”. Aika haastavaa näin natiivi-suomalaiselle lukea englanninkielistä anatomiasanastoa. Mutta sanakirjan avustuksella sain tämänkin tehtävän suoritettua.

Piirrostehtävän kohteeksi valitsin sen kaikkein mieluisimman – kissan. Tietenkin. 🙂 Tehtävänä oli piirtää nisäkkään lihaksisto, luusto ja vielä koko eläin sen verran varjostaen, että eläimen ulkomuodosta, lihaksistosta ym. saa käsityksen.

Tässä piti (ja sai) jo ottaa google apuun ja etsiä referenssikuvia kissan lihaksista ja luurangosta, mutta ne piti tietenkin suhteuttaa tuon oman kohteen liikkeisiin, jalkojen asentoon jne.

Tehtävänä oli piirtää myös lintu, luonnosvaiheesta lopulliseksi, ja ”kenttämuistiinpanot” mukaan. Minun valintani oli mustakurkku-uikku.

Jakso 6.

Viimeisen viikon piirrostehtävä oli kaksiosainen: valinnainen kohde (kasvi tai nisäkäs) josta ensin piirrettiin ääriviivaluonnos, josta jatkettiin piirtämistä niin että lopputulos oli yksityiskohtia myöten viimeistelty, anatomisesti oikein piirretty kasvi tai nisäkäs. Kaksi eri piirrosta siis. Kaikki tähän asti opitut piirtämisen menetelmät, vedot ja varjostukset sai ottaa käyttöön.

Lopputyöni – ilves.

Juu-ei, tätäkään en ollut ulkona luonnossa piirtämässä. Mutta tuon tupsukorvan olen kyllä itse valokuvannut – Ähtärin eläinpuistossa – ja siitä kuvasta piirroksen tein (30×40 cm).

Läpäisin kurssin pistemäärällä 85/100, mutta en sitten kuitenkaan lunastanut (maksullista) todistusta. Mitäpä minä sillä… Kurssi sinällään oli todella antoisa, vaikka monin paikoin haastavakin, niin myös hauska.