Pintakoristelutyöpaja

Yhdistyksemme järjesti työpajan pintakoristeluaineista, joita posliininmaalauksessa käytetään elävöittämään posliinin sileää pintaa sekä korostamaan haluttuja osia maalauksesta.

Erilaisia tehosteaineita on käytössä melkoinen määrä:

  • Kohoaineilla nimensä mukaisesti saa tehtyä kohostruktuuria: viivoja, pisteitä jne. Nimikkeitä ovat esim. kohosavi, kreppisavi, kiiltokoho ja Non-Ping-Off.
  • Efektijauheella, lasihiekalla ja lasihelmillä voi rikkoa posliinin lasitteen.
  • Mattausaineilla tehdään mattapohja. Näitä aineita ovat kullanalusväri, White Velvet, Velvet Satin, Altgold jne. jne.

 

posliinin pintakoristeluaineet

Yllä työpajassa tekemäni mallilautanen omista – ja vähän vieruskaverilta lainatuista – pintakoristeluaineistani. Kuvassa ei valitettavasti ihan kaikki vivahteet erotu, mutta eri aineita ja menetelmiä tässä on käytetty 17. Laatan halkaisija on 28 cm.

mallilautanen-osa1

 

Suurennetussa yksityiskohdassa näkyy paremmin, miten elävää pintaa saa efektijauheella, joka rikkoo posliinin lasitteen. Jauhe sekoitetaan esim. veteen ja levitetään haluttuun paikkaan. Poltetaan 780–800°C ja irtoava lasite rapsutetaan pois. Päälle voi levittää esim. kiiltokultaa tai lysteriä. Pinnan voi jättää myös valkoiseksi, mutta suositeltavaa on levittää alueelle vaikkapa valkoinen lysteri, jolloin se polton jälkeen suojaa huokoista pintaa.

mallilautanen-osa2

Toinen yksityiskohta laatasta: Pohjalle on tuputettu tasaisesti ja ohuesti White Velvet, johon on ennen polttoa tehty nuo koukerot raaputtamalla väri pois. (Samaan polttoon ympärille tiplutettu Non-ping-off -kohosavea.) Polton jälkeen White Velvetin päälle on levitetty kiiltokulta, joka toisen polton jälkeen on kauniin satiinipintaista. Koukeroissa pelkän posliinin päällä kulta on kiiltävää, tosin kuvassa näyttää vain tummalta.