Pitsikoristelua posliinille

Shuko Kishidan kirjan A Touch of Lace innoittamana olen viime aikoina maalannut pitsejä posliinille. Muutaman työn tein ensin kokolailla yksyhteen kirjan mallien mukaan ja kun olin sisäistänyt tekniikan, aloin kehitellä omia kuvioita oikeista pitseistä. Kahlasin taas kerran internetin syövereitä pitsejä etsien ja opin erottamaan, mitä on Burano lace, Venice lace, Guipure lace, Filet lace, Irish Crochet lace, Battenburg lace tai Bobbin lace. Niin, Bobbin lace eli nyplätty pitsi on kyllä hyvin tuttua ennestään, kiitos äitini nypläämien kymmenien liinojen, joita olen vuosien varrella lahjaksi saanut. 🙂

Jo ennen Kishidan kirjan ilmestymistäkin olin maalannut nyplättyä pitsiä posliinille kynätyönä, josta esimerkkinä tämän sivuston etusivulla oleva kuva kulta-mustasta kulhosta. Kishidan tekniikka oli kuitenkin aivan uutta ja kiinnostavaa, silmää hämäävä pitsin kolmiulotteisuus saadaan aikaan mm. varjostuksilla ja kohoaineilla. Ja näin se tapahtuu:

DSC02569

Malli on Kishidan kirjasta hiukan muunneltuna ja toteutettuna laakealle Ø 31 cm lautaselle. Kuvio jäljennetään posliinille, jonka jälkeen viuhkan tietyt osat peitetään peitelakalla.

DSC02572

Lakkauksen jälkeen lautanen tuputetaan vesiliukoiseen öljyyn tehdyllä mustalla värillä. Viuhkaan väri on tuputettu hyvin ohuesti. Värin kuivuttua tein taustaa elävöittämään ”marmorikuvion”, joka kuvassa on vielä hieman kesken.

DSC02575

Yksityiskohta 1. vaiheessa: viuhkaan raaputetaan pitsin ruudutus ym. kuviot.

DSC02577

Vielä ennen ensimmäistä polttoa pitsin kuviot piirretään kynätyönä ja viuhkan puuosiin levitetään ”sikin sokin” erivärisiä lystereitä. 1. poltto.

DSC02593

DSC02597

Pitsikuvioihin piirretään lisää yksityiskohtia kynätyönä ja kaikki varjostukset maalataan siveltimellä ja tuputtamalla. Myös viuhkan ympärille maalataan varjostus, näin viuhka nousee taustasta kolmiulotteiseksi. Puuosien kiiltävä lakkamaisuus saadaan, kun lysteri peitetään mustalla värillä ja wipe-outilla otetaan kuviot esiin. 2. poltto.

DSC02598

Puuosat viimeistellään metallikullalla kynätyönä. Sitten alkaakin se hauskin -mutta myös työläin- vaihe: kohopitsin tiplutus. Viuhkan pitsiosan kaikki yksityiskohdat koristellaan kohopisteillä ja -viivoilla. Siis ihan kaikki. Kohoaineena voi käyttää esim. kiiltokohoa, reliefiä tai kuten tässä Non-Ping-Off kohoainetta, joka sekoitetaan vesiliukoiseen öljyyn paksuksi tahnaksi. Tahna pursotetaan ohuen ohuiksi viivoiksi ja pieniksi pisteiksi joko Mini piper -pursottimella tai pienellä injektioruiskulla. Tahnaa voi myös sävyttää pienellä määrällä posliiniväriä, jos pitsin malli niin vaatii.

DSC02601

Kohokuviointi on tehty ja viuhka on valmis uuniin. 3. poltto.

DSC02625

Polton jälkeen kohokuviot ovat kiiltäviä ja aavistuksen läpikuultavia sulautuen hyvin muuhun kuviointiin.

Pitsiviuhka on valmis.

Pitsiviuhka kivellä, posl.maalaus Shuko Kishidan mallia mukaillen.
Pitsiviuhka kivellä, posl.maalaus Shuko Kishidan mallia mukaillen.